‘Je woont hier midden in een groen park’

23 februari '24

Aan de westkant van Heerhugowaard is de gloednieuwe woonbuurt Vaanpark volop in voorbereiding. Op deze centrale locatie, grenzend aan het stadscentrum, komen drie verschillende appartementenblokken met 2- en 3-kamerappartementen tussen de 50 en 70 vierkante meter. Omsloten door groen en met gemeenschappelijke binnentuinen, woon je hier straks midden in een park. Richard Colombijn is stedenbouwkundige en landschapsarchitect bij RROG Stedenbouw en Landschap en samen met zijn team verantwoordelijk voor de inrichting van het groen in de binnentuinen van Vaanpark en het park rondom.

image alt

De Linde, de Eik en de Olm

Wist jij dat de naam ‘Vaanpark’ niet zomaar is gekozen? Het gebied heeft namelijk de vorm van een vaantje waarbij de appartementengebouwen ín een park liggen. “Alle drie de gebouwen krijgen de naam van een boom, namelijk ‘de Linde’, ‘de Eik’ en ‘de Olm’. De gelijknamige boom wordt als een soort landmark bij ieder gebouw aan de zuidkant aangeplant als volwassen boom, zodat deze bij aanvang direct wat voorstelt. Alle drie de complexen verschillen van maat en omvang. Daardoor krijgen ze ook alle drie een unieke binnenruimte. De Linde is het grootste gebouw en krijgt een landschappelijke binnentuin. We planten hier verschillende bomen die de ruimte hebben om te groeien. Daarnaast trekken we het landschap van buiten zoveel mogelijk door naar binnen. Dezelfde bomen, dezelfde natuurlijke structuur. Het middelste gebouw, de Eik, heeft een kleinere binnentuin. Daarbij kiezen we voor een tuininrichting met kleinere bomen of struiken, met veel kleur en bloei. Tot slot krijgt de Olm een kleine binnenplaats, met verharde inrichting en ruimte voor bomen en struiken”, licht Colombijn toe.

image alt

Collectieve binnentuin

De Linde gaat als eerste in verkoop en krijgt een ruim opgezette binnentuin, die door de bewoners als verlengde van hun woning gebruikt kan worden. Colombijn: “We houden de binnentuin heel natuurlijk, maar het heeft vooral een collectieve insteek. Er zijn een aantal woningen die direct grenzen aan de binnentuin. Mensen kunnen gebruik maken van de buitenruimte en een stoeltje neerzetten voor hun woning om even van de zon te genieten, maar het is vooral een plek om anderen te ontmoeten. De binnentuin is van iedereen en wordt rijkelijk aangekleed met beplanting. De tuin heeft verschillende zon- en schaduwplekken. Het is geen platte tuin: er komt een verlaagd deel voor wateropvang, we brengen een heuveltje aan en planten diverse bomen, planten en struiken voor een hoge biodiversiteit. Ook worden er een aantal bankjes geplaatst, maar we houden het zo bescheiden mogelijk zodat de rust en kwaliteit van de plek naar voren komt. Langs de kolommen van de galerijen laten we klimplanten groeien. Dat zorgt voor een ongelofelijk mooi, groen beeld. Je maakt hier echt onderdeel uit van de natuur en tegelijkertijd is het een plek voor ontmoeting.”

De binnentuin krijgt een openbare sfeer, maar kan eventueel wel afgesloten worden. “De binnentuin is in principe altijd open. Iedereen mag de tuin in lopen en hier gebruik van maken. De woningen op de begane grond grenzen met hun woning zowel aan de voor- als achterkant aan het landschap. Zo kun je zelf kiezen waar en wanneer je neerstrijkt op een kleed in het zonnetje”, vertelt Colombijn.

image alt

Aangrenzend park

Vaanpark ligt midden in een groen landschap, met een ruim park in de punt van het plan. “De inrichting van het park is vrij ruw en ruig. Het is een bloemrijk grasland, dat we, met het oog op het verbeteren van de biodiversiteit, zo min mogelijk maaien. Er komen inheemse boomsoorten, zoals wilgen, elzen en eiken. Echte Nederlandse bomen dus. We houden ook rekening met afwatering in het openbaar gebied. Er zijn bepaalde delen die onder water kunnen lopen, het water vasthouden en het vertraagd afgeven richting de sloot. Alle drie de gebouwen hebben aan de noordkant een pleintje dat wordt vergroend met gras tussen de tegels. De zuidkant sluit direct aan op het landschap. Tussen de gebouwen komen parkeerkoffers met groene aankleding en beplanting. Het parkeren gebeurt op grasstenen. De rijbanen versmallen we ook met grasstenen, zodat er meer groen in het wegbeeld is. Er komt een vrij liggend fietspad waardoor je zo in en uit de wijk fietst richting het centrum van Heerhugowaard of richting Alkmaar”, vertelt Colombijn.

Dicht bij het centrum en het buitengebied

“In Vaanpark woon je op een groene locatie, dicht bij het centrum en het station. Het was een uitdagende opgave omdat de woningen op een geluidsgevoelige locatie liggen. Daarom hebben we gekozen voor gesloten bebouwing, waardoor je aan de binnenkant van de woningen een geluidsluwe kant hebt en daar relaxt in de binnentuin kunt zitten. Daarnaast zijn er grote delen van de dag waarop de omgeving heel rustig is en je zit ontzettend dicht bij het buitengebied, waar je lekker kunt wandelen of hardlopen. Het zijn mooie gebouwen waar veel aandacht is besteed aan de architectuur. De woningen zijn stevig en robuust en de drie complexen samen zorgen voor een iconische uitstraling in Heerhugowaard. Het zijn namelijk de eerste gebouwen die je straks ziet wanneer je de stad binnenrijdt. We hebben er in het ontwerp dan ook bewust voor gekozen dat de hoeken van de gebouw van elkaar verspringen zodat je ze alle drie in één oogopslag kan zien. Dat in combinatie met de bomen zorgt echt voor een indrukwekkend beeld”, sluit Colombijn zijn verhaal af.

RROG Stedenbouw
Nog geen account? Alles over Mijn Eigen Huis
Meer weten? Bekijk alle woningen